Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

2.10.11.

Koliko traju kozmetički proizvodi?

Ženska kozmetička torbica je kao magična kutija: šareni ruževi, lakovi za nokte, olovke i senke za oči, puderi...Često se među njima nađu istorijski primerci koji se ljubomorno čuvaju-velika greška. Šminka isto kao i lekovi, ima rok trajanja i žene često to ne znaju.
Alarm je pokrenula anketa Opinijum Riserča koja evidencira da 49% osoba ne gleda rok trajanja proizvoda koji koristi, 15% njih ne zna ni da kozmetika ima rok trajanja, a 66% osoba nastavlja da koristi kozmetički proizvod iako svesni da mu je rok istekao.

Šta znači PaO?
Postoje dva elementa koje treba da imamo u vidu. Prvi je datum isteka, dakle maksimalno trajanje zatvorenog proizvoda. Drugi element je PaO (Period after Opening, tj. period posle otvaranja) koji označava trajanje kozmetičkog proizvoda posle prvog otvaranja. Ova oznaka je obavezna na svim kozmetičkim proizvodima trajanja manje od 30 dana, izuzev preparata za jednokratnu upotrebu. Na konfekciji proizvoda naćićete veliko slovo M, koje označava broj meseci trajanja posle prvog otvaranja.

Kako se šminka čuva?
Kozmetika treba da se čuva na suvom, svežem (ne toplom) i mračnom mestu. Najbolje je proizvode zatvoriti u ormarić ili u neseser kako ne bi bili izloženi direktnom svetlu. Izbegavajte klasične police sa malim svetlima (kao u kozmetičkim radnjama, koje prve ne bi trebale da odlažu šminku na takvim policama) niti blizu izvora toplote, poput kalorifera. Nikako ne nanositi šminku neopranim rukama i bacite šminku koja je promenila boju ili miris, bez obzira što nije istekao rok trajanja.

Koji su rizici isteklog kozmetičkog proizvoda?
Rizik su infekcije, alergije i upale. rizik se povećava za oko 60% ako posle isteka roka podelite šminku sa drugim osobama.

Koliko u proseku traju kozmetički proizvodi?

Kreme za lice. Trajanje zavisi od vrste pakovanja, da li je to staklena posuda, tuba ili plastični dozator. Staklena posuda je najviše podložna svetlu i vazduhu. Aplikacija kreme se vrši čistim rukama i sa prutićem za nanošenje. Ne preći 12 meseci.

Proizvodi za čišćenje lica. U proseku traju duže od ostale kozmetike, naročito ako ne sadrže alkohol. Naravno, uvek paziti na promenu mirisa i boje bez obzira na rok trajanja, koji je maksimalan 3 godine.

Maskara. U proseku traje 6 meseci, ali jednom otvorena, bacite je u kantu za smeće posle samo 3 meseca! Da biste je što bolje sačuvali, čistite četkicu posle svakog nanošenja i dobro zatvorite maskaru.

Senka i olovka za oči. Proizvodi u kremi imaju oko godinu dana trajanja, dok oni u prahu imaju 3 godine. Olovke nemaju rok trajanja. Ali je izvesno da se mora redovno rezati i čistiti od ostataka.

Ruž za usne. Ako je u pitanju kvalitetan proizvod, može da traje čak 3 godine. Treba paziti da se ruž ne ostavlja na previše toplim mestima (recimo u džepu). Posle svakog nanošenja očistite vrh ruža čistom vatom.

Lak za nokte. Traju do 5 godina. Može se produžiti trajanje sipanjem acetona, ali boja i kvalitet laka se neminovno pogoršava.

Losion za telo. Ovi proizvodi traju duže ako se nalaze u plastičnim dozatorima i daleko od izvora toplote i svetlosti. Posle oko godinu dana hidratantno ulje u losionu teži da se odvoji od njega i to bi trebalo da znači kraj trajanja.


Gel za tuširanje. Sapuni i preparati za kupanje su proizvodi koji se najviše koriste i troše, a traju nekoliko godina. Jednom otvoren proizvod mogao bi da izgubi vremenom na mirisu, ali njegovo dejstvo ostaje nepromenjeno.

2 коментара:

beata је рекао...

Aaa,zato meni maskara smrdi na ustajao alkohol...

Анониман је рекао...

A meni krema za ruke smrdi na noge!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...