Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

1.11.11.

Feng šui za spavaću sobu

Od stare taoističke umetnosti do tajne za dobar odmor i san-Feng Šui je orijentalna disciplina stara oko 4 hiljade godina i sadrži elemente arhitekture,filozofije,psihologije i astrologije. U bukvalnom prevodu, Feng Šui znači "vetar i voda",dva prirodna elementa koja menjaju zemlju i tako određuju karakteristike nekog prostora.
Feng Šui kaže da postoje smerovi i pozicije elemenata koji učestvuju u svakodnevnim aktivnostima u kući pa samim tim utiču na život u tom ambijentu.
Osnovni princip je poštovati harmoniju prirode, kako bismo uživali u energiji koja iz te prirode proizilazi. U zemljama poput Kine,Koreje i Japana, pre projektovanja kuće ili zgrade obvezna je konsultacija sa Fen Šui majstorima,kako bi se poštovala ravnoteža prirode.
Pogledajmo kako se primenjuju principi Feng Šui discipline, na primeru veoma bitne zone-spavaće sobe:
-Soba mora biti odvojena od ostalih prostorija,nisu obavezni zidovi,dovoljni su i visoki ormari. Mora biti udaljena od ulaza u kuću kao i od izvora buke i jakih mirisa u samoj kući.
-Ako želite dati boju vašoj spavaćoj sobi, birajte zelene tonalitete koji podstiču relaks i dobri su za koncentraciju za osobe koje studiraju ili se bave umnim radom.
- Oprez sa ogledalima,naročito ako se nalaze naspram vrata ili prozora: takva pozicija uznemirava energiju na krevetu. Zato je preporučljivo držati ogledala unutar ormara.
-Što se kreveta tiče,savet je da se koriste prirodni materijali poput drveta. Krevet mora biti visok kako bi energija nesmetano kružila i ispod njega. Idealna pozicija kreveta jeste u uglu suprotnom od ulaza u sobu,sa doglavkom okrenutim prema istočnom zidu.
-Ako u kući imate decu ili stare osobe, važna je orijentacija same sobe: dečja soba mora da gleda na istok,dok je soba za osobe treće dobi okrenuta prema zapadu.

1 коментар:

nene9 је рекао...

Na mene dosta utiche i godishnje doba.Leti volim sobu okrenutu ka severu,a zimi prema istoku,jer se lakshe probudim uz izlazak sunca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...