Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

15.10.11.

Spining aerobik za ljubitelje rekreacije u zatvorenom prostoru


Spin aerobik (ili spining aerobik) je kreirao Džoni Goldberg, personalni trener iz Los Anđelesa kojem je prvom palo na pamet da kao osnovni tip treniranja uvede vožnju sobnog bicikla posebnih performansi.
 Iako se čini veoma jednostavnom rekreacijom, spin aerobik ipak zahteva specijalizovanog fitnes trenera, jer se radi o kombinaciji specifičnih pokreta i vežbi.
 Kada birate teretanu sa spin aerobikom, raspitajte se pre svega da li je osoba koja će vas voditi kroz vežbanje diplomirana na DIF-u,jer zdravlje vašeg tela ne smete prepustiti nestručnom osoblju.
Program vežbanja počinje zagrevanjem uz sporiji ritam muzike,gde se okretanje pedala sinhronizuje u grupi.

Spin aerobik je savršen za otapanje viška kilograma, naročito u delu kukova,butina i abdomena. Trošićete i do 500 kalorija na sat!

Različito okretanje pedala
Svaki spin bicikl je opremljen ručicom za otpor točkova,koji simuliraju uzbrdicu na realnom terenu. Jedan čas spin aerobika ne traje više od 50 minuta, jer je fizički napor relativno velik, a pri tome daje očigledne i brze rezultate, te nema potrebe za dužim treningom. Spin aerobik naročito poboljšava vašu cirkulaciju, a srce jače pumpa krv u delove tela, te se puls tokom vežbanja ubrzava. Naravno, ovaj tip vežbanja preporučuje se isključivo zdravim osobama bez srčanih smetnji.
Muzika se u toku treninga prilagođava otporu točkova: na uzbrdicama je usporena, dok je pri okretanju pedala bez otpora na točkovima ritam muzike veoma brz. Broj okretaja pedala se broji kao i u profesionalnom biciklizmu, uz oznaku rpm(revolutions per minute, doslovno revolucije tj.okretaja u minutu) i sastoji se od 60 do 110 rpm.

Ima 5 tipova osnovnih vežbi:
Seated flat (sedeći u ravni) je pozicija u kojoj pedale okrećete polako sa torzom veoma blizu kormana i šakama na kormanu koje dotiču torzo. Ova vežba se radi na samom početku treninga kako bi se ugrejali svi mišići. Točkovi su bez otpora.
Seated climbing(sedeći na uzbrdici) je pozicija gde kukovi moraju ići blago unazad,a telo se sve više udaljava od kormana, pa samim tim i od šaka,te su ruke ispravljene u laktovima. Otpor okretanja pedala je srednji, a mišići nogu traže dodatni napor kako bi se virtuelna uzbrdica pri srednjem otporu točkova savladala.
Standing flat (stojeći u ravni) predviđa odvajanje od sedišta (sica) spin bicikla i okretanje pedala se vrši intenzivno, jer je otpor točkova minimalan.
Standing climbing (stojeći na uzbrdici) je tehnika pokretanja pedala koja zahteva snagu: pozicija tela je kao i u standing flat, sa razlikom što je otpor točkova maksimalan, što simulira veoma jaku uzbrdicu.
Jumping je poslednja tehnika spining aerobika u kojoj vaše telo kombinuje naizmenično sedeći  i stojeći položaj, a vaši gluteusi moraju dodatno da se angažuju; takođe se kombinuje otpor na spin biciklu, pa je ovaj zadnji tip vežbanja u spining aerobiku veoma iscrpljujući, ali zato daje odlične rezultate.

Akvabajk i hidrobajk
Spin aerobik ima i "vodenu" varijantu koja se zove akvabajk i odnosi se na vežbanje u bazenu na spin biciklu specijalne namene pod vodom. Veoma je prijatan jer pri naporu ne osetite znoj na sebi, a pri tom voda nežno masira vaše telo. Akvabajk pogrešno nazivaju hidrobajk, što na engleskom predstavlja sportsko pedalo na vodi.

Kontraindikacije
Spin aerobik je pogodan za osobe dobrog zdravlja i nije za početnike, jer zahteva prethodnu dobru fizičku formu dostojnu intenziteta spin aerobika. Nije preporučljivo osobama sa problemima ligamenata, zglobova, kao i srčanim bolesnicima. Ipak pre nego što počnete sa spin aerobikom, konsultujte svog lekara o tome.

Savetuje se da posle spininga obavezno uradite strečing, kako ne biste posle imali veoma bolne upale mišića.
Osobe koje imaju predispozicije za spining, tj. nemaju nikakvih smetnji, veoma se zabavljaju i uveravaju vas da je spining odličan lek protiv lenjosti.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Znači prvo idem na normalni fitnes pa tek onda na spin aerobik...

zgodnica је рекао...

Ja sam sa spin aerobikom skinula 7kila za mesec dana!!! Samo zaista oprez,veoma je naporno,ali je muzika super.

Анониман је рекао...

A sta fali obicnom aerobiku?

imaš izbor! је рекао...

A šta fali spin aerobiku? Koje glupo pitanje.

vv је рекао...

Je l' neko zna gde ima spin aerobik u Valjevu?Hvala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...