Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

13.10.11.

Sve ono što vam konobar neće reći

Zlobni trikovi konobara kojih treba da smo svesni! Šta mute "iza kulisa" konobari restorana gde idemo da provedemo ugodno veče? Čak i najsavršeniji od njih krije poneku "ružnu tajnu" koju nikako ne smemo da saznamo. Za vas istražuje Alice, italijanski veb portal, pozivajući se na anonimne izvore.
 Evo samo nekih od "misterija" života u kuhinji svakog restorana.

1.Gospodo, želite li kafu posle jela?
Tipično pitanje koje vam postavlja konobar kako biste zaključili vaš ručak ili večeru. Morate znati da je kafa koju će vam doneti, ista kao i za ostale goste, kuvana u velikim količinama. Naročito u večernjim satima, bez obzira što imate želju za običnom kafom, dobićete kafu bez kofeina, jer je ta kafa najtraženija posle večere. Naravno, konobar će vas verovatno slagati da je kafa obična, jer se ne isplati više puta kuvati i prljati aparat za kafu.

2.Vegetarijanci, oprez!
Ako ste vegetarijanac i želite saznati da li je jelo propremljeno na način koji vama odgovara, tj. bez dodataka životinjskog porekla, znajte da vam konobar sigurno neće reći uvek istinu. Jer, na kraju krajeva, ko još uočava razliku kada je reč o supi na primer?

3.Jelovnik dana: supa! 
Kome se još nije desilo da se nađe u restoranu i bude ponuđen jelovnikom dana? Obično su u ponudi supe kao specijalitet dana i to po povoljnoj ceni. Odmah recite ne! U tu supu sigurno je završio ostatak od prethodnog dana! Naročito oprez sa ribljom čorbom!

4.Riba na jelovniku
Ne naručujte ribu ako ne znate kada je doneta u restoran. Isporuke ribe restoranima obično su dva puta nedeljno. Izbegavajte ribu naročito nedeljom.
  
5.Hladna čorba
Žalite se da vam čorba nije dovoljno topla? Ako vam je u kratkom roku donet nov tanjir sa toplom čorbom, znajte da  je u pitanju ista čorba samo sa dodatom vrelom vodom!
 
6.Biftek na podu!
Kad bismo provirili kroz vrata kuhinje restorana, videli bismo stvari od kojih bi nam se podigla kosa na glavi. Zar zaista mislite da se baca biftek koji slučajno padne na pod? Biće samo recikliran u neko drugo jelo!

7.Vino 
Ako želite kratak kurs iz enologije, bilo bi korisno reći sledeće. U restoranu tražite da se vino donese ispred vas i da se pred vama otvori. Imate pravo probati vino, jedan gutljaj, pogledati etiketu, i potpuno pravo odbiti ga u slučaju da niste zadovoljni. Ono što se često dešava u restoranima jeste razblaživanje vina vodom, jer nije bitan kvalitet, već kvantitet usluge. 

8.Koji specijalitet mi preporučujete?
Generalno govoreći, često ćemo pitati konobara o kvalitetu i ukusu nekog jela. Treba da imate u vidu da će vam konobar savetovati i jela koje nikada nije lično okusio, niti im zna pripremu. 

9.Limun, molim vas! 
Ako imate nameru da zatražite limun, budite sigurni da je dotični komad voća prošao kroz mnoge ruke i da vam je uslužen bez prethodnog pranja. 

10.Poštuj konobara!
Izbegavajte da se svađate sa konobarom koji će vas uslužiti. Već ste dosta puta čuli o "inatu" konobara kojim se sveti arogantnosti nekih klijenata. Najčešća osveta? Ispljuvak na tanjiru!
Prijatno!

4 коментара:

Анониман је рекао...

Wao.Paklena kuhinja i Saša.

sasha је рекао...

Ko me tražio?

Анониман је рекао...

Ovaj clanak ima veze samo sa malim restoranima u ciigan maloj. Radim kao konobar i ovaj tekst je netacan - ceo.
Rukvoditi se "Paklenom kuhinjom", da bi se blatili konobari, a pre svega restorani - to je strasno!

Aleksandra је рекао...

Ovu vest sam preuzela sa italijanskog yahoo-a i prevela na srpski jezik. Do sada nisam imala tu priliku da vidim cigan maale u Italiji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...