Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

25.11.11.

Ako se debljaš možda je krivac nikl

Tvoja dijeta možda ima neprijatelja kog ne očekuješ:nikl. Ovaj mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama može da škodi rezultatima dijetetske ishrane.


Alergija na nikl se manifestuje ne samo crvenilom na koži, poput dermatitisa,zapaljenja, već utiče na povećanje telesne mase.

Osobe alergične na nikl treba da izbegavaju: konzerve, luk, pečurke, šparglu, kukuruzno i integralno brašno, paradajz, spanać, kao i sve industrijske merende, proizvode iz kesice, pasulj, sočivo, zelenu salatu, šargarepe i neko voće: kruške, šljive, grožđe (sveže i suvo). Takođe ne jedite ostrige, margarin, kao ni hemijski kvasac.

Alergija na nikl može da ima različite nivoe ozbiljnosti. Najozbiljniji nivo je kada osoba ne može čak ni da dotakne nikl, a unos nikla u organizam može imati fatalne posledice. Najlakši oblik alergije na nikl jeste mogućnost selektivnog unošenja namirnica sa niklom, kako se ne bi preteralo u unosu ovog minerala, dakle umereno unošenje grožđa, kao i maslinovog ulja, pirinča, kupusa i kafe. Ako ste alergični na nikl,bez bojazni možete konzumirati meso, ribu, mleko i krompir.

Način pripreme je takođe veoma važan. Za kuvanje koristite isključivo flaširanu vodu, teflonsko ili aluminijumsko posuđe kao i plastični pribor za jelo.

Za dijagnozu se strogo obratite dermatologu ili alergologu, kako bi se utvrdilo patite li od alergije na nikl ili ne.

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...