Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

17.12.11.

Ne zamrzavajte ovih 5 namirnica

Proces zamrzavanja nam dozvoljava da sačuvamo mnoge namirnice. Ali ipak ne baš sve! Neke od njih moraju da se konzumiraju u strogo svežem stanju, jer slabo tolerišu vreme zamrzavanja. 


Voće i povrće sa velikom sadržinom vode
Da li vam se nekada desilo da odmrznete šumsko voće i ono bude gnjeckavo? Od čega to zavisi? Voće i povrće poput jagoda, zelene salate,krastavaca i paradajza sadrži visok stepen vode, koja sa pretvara u kristale leda pri zamrzavanju koji su mnogo veći od molekula vode u tečnom stanju i time "cepaju" ćelije ploda, samim tim uništavaju njegovu konzistenciju. Osim što uništava lep izgled ploda, led uništava i njegov ukus.
 
Sveža jaja i majonez 
 Sveža jaja u ljusci bi pukla ako bi se zamrzla i njegov sadržaj bi iscureo van ljuske. Kuvana jaja bi postala "gumenasta" pri odmrzavanju. Ista stvar je i sa majonezom: pošto se radi o stabilnoj emulziji ulja i žumanca, zamrzavanjem se ova emulzija uništava.
Treba napomenuti da je moguće zamrznuti belance jajeta koje odmrzavanjem možete koristiti za kolače.

Kuvana riba
Riba je jedna od namirnica koje bismo želeli sačuvati što duže posle kuvanja, ali na žalost, kuvanu ribu je moguće ostaviti svega jedan dan u frižideru posle termičke obrade. Ipak, kuvanu ribu konzervisanu vakuumom moguće je zamrznuti i čuvati maksimalno 3 meseca. Ako konfekcija sadrži vazduh, riba postaje gnjeckava, jer absporbuje vlažnost.

Pavlaka
Dok šlag od pavlake možemo zamrznuti, sama pavlaka u tečnom stanju, ako je zamrznemo, odvaja se na dva dela, na vodeni i gusti deo. Kao takva, pavlaka postaje neupotrebljiva.

Torte i kolači
Iako je kod nas uobičajeno da se torte i kolači zamrzavaju, ta navika ipak nije preporučljiva. Zamrzavanje narušava pre svega izgled poslastice, a potom i ukus koji može poprimiti neprijatnu aromu.

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...