Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

30.10.11.

Kanarska ostrva: istražimo tropski raj

Dine na Fuerteventuri
Uz marokansku obalu, na severozapadnoj obali Afrike, iz plavetnila Atlantika izranjaju Kanarska Ostrva! Iako pripadaju Kraljevstvu Španije, ostrva uživaju predivnu tropsku klimu!
Arhipelag broji sedam ostrva: Tenerife, Gran Kanarija, Fuerteventura, La Palma, Lanzarote, Gomera, El Ijero.
To je idealno mesto za sve one koji ne žele prevaliti hiljade i hiljade kilometara da bi došli do tropskog raja,
intenzivnih boja, netaknute i sveže prirode, mestašaca bogatim folklora, kontrasta frenetične zabave i opuštene izolovanosti.
Kanarska Ostrva su, pre svega, idealno mesto za ljubitelje prirode. Možete se izgubiti u raskoši podmornog sveta koristeći usluge lokalnih dajving i snorkeling klubova, ili se možete popeti na vrh visokog vulkana Teide uživajući u jedinstvenom pogledu na zemlju i okean pod vama. Naravno, mnoge agencije će vam ponuditi ekskurzije po nacionalnim parkovima kojih na ostrvima ima u izobilju. Takođe možete istraživati ostrva u sopstvenoj režiji, i u miru okusiti šarm svakog pređenog metra. Nezaobilazna je lokalna gastronomska ponuda i lokalna folklorna dešavanja, ali svetskog glasa, poput karnevala.

GEOGRAFIJA
Kanarska Ostrva imaju 7 velikih ostrva, ali i 6 manjih, većinom nenaseljenih. Arhipelag je vulkanskog porekla, Ostrva su tropska, jer se nalaze nešto iznad severnog povratnika (tropik raka, obratnica raka), tačnije na 28. uporedniku, dakle u istoj visini sa Bahamima, Floridom, Havajima i Bermudama.  Politički, ostrva pripadaju Španiji, ali su njen autonomni deo, te su oslobođeni PDVa, što rezultira smanjenim cenama. Geografski pripadaju oblasti Makaronezije, tj. grupi koja obuhvata vulkanska ostrvlja istočnog Atlantika:osim Kanarskih Ostrva, tu su i Kapo Verde, Madeira i Azorska ostrva.
Kao što smo veà rekli, Kanarska Ostrva su vuklanskog porekla i nastala su pre 20 miliona godina ogromnim erupcijama. Ali to ne znači da su ostrva slična među sobom.Naprotiv! Svako ostrvo predstavlja posebno područje. Ali ipak bismo mogli da ih podelimo u dve grupe: ostrva Gran Kanarija, Tenerife, Gomera, El Jero i La Palma su stenovita i planinska ostrva, kombinovana dolinama i ravnicama prepunim šuma i livada; nasuprot njima, ostrva Lanzarote i Fuerteventura predstavljaju suv i niski teren, prepun peska i nepreglednih pustih terena (Lanzarote nalikuje Marsu, a Fuerteventura Sahari na vodi!).
Najveće ostrvo je Tenerife površine preko 2 hiljade km2. Ovde se nalazi i najviša planina Španije, vulkan Teide sa svojih 3718 m visine! Najmanje ostrvo je El Ijero sa svega 268 km2! 
Plaža De las Teresitas-Tenerife

KLIMA
Arhipelag uživa tropsku temperaturu, uz subtropske oscilacije. Ova zona je pod jakim uticajem toplih vetrova zvani jeliseji, a temperatura vode je uzrokovana strujanjem Golfske struje iz Meksičkog zaliva. Klima je prosto rečeno prolećna tokom cele godine! Srednja godišnja temperatura se kreće od 18 do 25 stepeni. Za razliku od drugih tropskih predela planete koja su vlažna, Kanarska Ostrva se mogu pohvaliti veoma suvom klimom, pa čak i leti nikad nije sparno. Međutim, jednom mesečno dolazi do stanja bez vetrova koje se zove "kalima", i koje donosi visoke temperature i sparinu, ali "kalima" traje svega 2-3 dana. Kiše su gotovo retka pojava, naročito na Fuerteventuri i Lanzaroti.
Plaja del Ingles-ostrvo Gran Kanarija (foto:MojTrend)

KULTURA
Podsećamo da ostrva pripadaju Španiji, ali je kulturno ipak bliska hispanskim elementima preko okeana. Naime, svaki povod je dobar da se nešto proslavi uz karneval, žurku na otvorenom ili lokalnom svetkovinom uz folklorne počasti.  Svetski su poznati Karneval ostrva Tenerife i Karneval grada Las Palmas de Gran Kanarija koji traju po mesec dana.
Kuća Kristofora Kolumba-Gran Kanarija (foto:MojTrend)
Malo je poznato da je Kristofor Kolumbo živeo na Gran Kanariji, a time se meštani veoma ponose. Njegova kuća je pretvorena u predivni bogati muzej. Pisanog traga o ostrvima su ostavili i Feničani, Kartaginjani i Rimljani, koji su ostrvima i dali ime,a sve zbog velikog prisustva divljih pasa, koji se na latinskom zovu "canis". Duh izumrlog plemena Guanči još postoji, pa se tako većina stanovnika smatra njihovim potomcima, iako je to gotovo nemoguće, jer je pleme istrebljeno još pre kolonizacije ostrva. Misterija porekla plemena Guanči i danas okupiraju rpažnju vrhunskih naučnika,etnologa,arheologa i lingvista širom sveta.
Lokalna gastronomija je svakako za degustirati! Veoma začinjena i egzotična, na bazi ribe i mesa, a pre svega na bazi povrća i voća tipičnih za ovo podneblje. Sirevi su naročita delicija, posebno  kozji sir mahorero sa Fuerteventure, proglašen najboljim u Španiji. Poseban način pripreme krompira je ponos stanovnika.Radi se o "papas arugadas", sitnom neljuštenom krompiru. Tipično špansko jelo "paelja" na Kanarskim ostrvima pravi se isključivo od plodova mora, za razliku od na primer paelje iz Valensije(piletina i mahunarke). Također je obavezno probati umake od paprike, pa shodno boji paprika postoji "moho verde"(zeleni umak) i "moho roho"(crveni umak),koji neodoljivo podseća na naš ajvar. I najzad, najvažnija kulinarska poslastica jeste "gofio", vrsta kuvanog kukuruznog brašna, u slanoj ili slatkoj varijanti.

FLORA i FAUNA
Ono što je Madagaskar za faunu, to su Kanarska ostrva za floru. Utonite u bezgraničan svet autohtonih biljaka i oslušnite svim čulima njihovu posebnost. 
Zmajevo drvo  je autohtona vrsta, tj. porekla samo sa ovih ostrva.Ovaj simbol Kanarskih ostrva može dostići visinu i od 20 metara. Neki primerci su stari čak hiljadu godina,a najpoznatiji primerak starog zmajevog drveta nalazi se na ostrvu Tenerife,na lokaciji Ikod de los Vinos.Njegova crvena boja je razlog zašto ovo drvo ima nadimak "zmajeva krv". Laurisilva postoji u izobilju i kreira čitave prašume. Verovatno najlekovitija biljka na svetu aloe vera poreklom je baš sa ovih ostrva(ne zaboravite da, ako se nađete ovde, obavezno ponesete kući što više stopostotnog gela aloe vere). Cvetni simbol arhipelaga je bugenvileja. Samo na ostrvu Gran Kanarija postoji preko 2000 različitih egzotičnih cvetova,jedinstvenih na planeti.
Aloe vera raste na svakom koraku (foto:MojTrend)
Kanarski pas gonič (perro de presa canario,dogo canario)
Izlišno je spominjati vrste riba koje nastanjuju morske dubine koje okružuju ostrva.Od tune do ajkule i delfina,ovaj deo Atlantika zaista obiluje morskom biodiversifikacijom. Isto važi i za ptice, ali ne možemo da govorimo o Kanarskim Ostrvima, a da ne spomenemo kanarince, koji su po ostrvima i dobili ime. Vrsta "Serinus canarius" tipičan je predstavnik kanarinaca ovih ostrva. Kanarije su dobile ime po psima (lat.canis), a postoji bar dve autohtone vrste divljih pasa na ovim ostrvima. Najpoznatija vrsta jeste "Perro de presa canario"(kanarski pas gonič), veoma impozantne građe. Poreklom je sa Gran Kanarije,dok poreklo sa Fuerteventure ima divlji pas "podenko",poznat i kao pas faraona.

6 коментара:

majaa је рекао...

Prelepo!!

Анониман је рекао...

Volela bih da odem u decembru tamo,ali nema ponuda u agencijama.Ni letova.Jel zna neko kako da dodjem i boravim 2 nedelje tamo?

Анониман је рекао...

Beograd-Barselona,Barselona-Las Palmas.Na netu ima puno bungalova za iznajmiti po ceni od 600evra pa na dalje.

franA је рекао...

Koje je ostrvo najbolje?

sanjin kutak је рекао...

Ubedljivo Gran Kanarija.Tenerife je izvikano ostrvo sa ružnim plažama.Fuerteventura je super za fotke,ali je vetrovita i voda je hladna.

gogili је рекао...

Ekstra ostrva!!! Koliko sam shvatila,boravak nije skup,ali jeste put i avionska karta...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...