Najnoviji članci

Swiss Halley agencija

Zakon privlacenja-kljuc

15.11.11.

9 dijetetskih namirnica koje stimulišu apetit

Držati dijetu ne znači samo jesti žitarice,jogurt i razne salate. Dok jedete ove namirnice, sigurni ste da su one dijetetske i nemate ni najmanju sumnju u njihov efekat na gubljenje kilograma. U suštini,neki dijetetski proizvodi mogu samo da vam još više povećaju apetit i tako unište volju za daljim držanjem dijete.


To nam potvrđuje Mardžori Nolan, portparol Američke Dijetetske Asocijacije, a kao primer nam iznosi 9 takozvanih dijetetskih namirnica koje,iako sadrže nizak nivo masti, stimulišu apetit i tako indirektno unosimo više kalorija nego što želimo.

1. Lagani voćni jogurt
  Slatki ukus jogurta "lajt" (obično je to veštački zaslađivač) čini da stomak proizvodi više stomačnih sokova, a to budi apetit. Nolanova nas savetuje da pijemo prirodni beli jogurt bez masti i zaslađivača koji je bogat proteinima. U takav jogurt dodajte voće po želji,a kiselost se uklanja prstohvatom cimeta. Možete dodati i kafenu kašičicu suncokretovog ili orahovog ulja: takva ulja su teška za varenje, pa imamo osećaj da smo siti.
2. Pufnaste pahuljice sa obranim mlekom
Ovo jelo ima veoma malo kalorija da bi vas učinilo sitima. Rešenje nam nudi Nolanova: prokuvajte mleko sa malo ovsenog brašna i puterom od kikirikija. Ovakav doručak će vam sigurno odagnati glad, a bogat je vlaknima.
3.Zelena salata bez dodataka
Salata sa malo ili bez ikakvih dodataka ulja i sirćeta je veoma bogata vlaknima,međutim posle konzumacije brzo osećamo glad.Zbog toga je bitno u salatu dodati proteine bez masti: pileće grudi, čistu dinstanu junetinu, mahunarke, oceđenu tunjevinu, kuvano belance ili pečurke.
4.Keks od pirinča
Ovi niskokalorični keksići su veoma povoljni za dijetu,ali ne i za osećaj sitosti. Sadrže veoma nizak glikemijski indeks, pa rizikujete vrtoglavice i zujanje u ušima zbog pada šećera u krvi. Preporučuje se da se ovi keksići konzumiraju uz dodatak kafene kašike putera od kikirikija ili uz malo nemasnog sira.
5.Žvakaća guma
Žvaćete i imate osećaj sitosti?Ne,naprotiv. Tako samo pripremate stomak i stomačne sokove za varenje nečega što ne gutate, samim tim ste više gladni. Umesto što žvaćete gumu, grickajte neko sveže povrće, na primer šargarepu.
6. Dijetetski napici na bazi kofeina
Kao i žvakaća guma, i kofein stimuliše proizvodnju stomačnih sokova i tako samo stimuliše apetit. Jedno istraživanje sa University of Texas Health Center, otkriva da osobe koje su redovno konzumirale ovakve napitke dobijaju kilažu za čak 70-500% u obliku naslage sala na stomaku. Zamenite ovakve napitke običnim čajem bez teina.
7. Jabuka
Jabuka je voće bogato vitaminima i vlaknima, ali samo jedna jabuka vas sigurno neće zasititi. Ako je konzumirate popodne posle ručka, za večeru ćete imati mnogo više apetita. Bolje pojedite 5-10 komadića badema.
8. Zamrznuta niskokalorična testenina
Zamrznuta dijetetska jela imaju svega polovinu kalorija koje su vam potrebne za obrok, a nemaju nutritivnu vrednost. Bolje se uhvatite varjače i kuvajte testeninu sa dodacima koje vi preferirate,držeći se gore pomenutih sadržaja. Nolanova preporučuje nemasnu piletinu, integralni hleb i sveže povrće.
9. Nemasni krekeri
Mardžori Nolan kaže da osobe koje su na dijeti teže da kupovini svih proizvoda na kojima piše "nemasno", ali većina tih proizvoda je bogata šećerima. Ako pažljivije pročitate sastav na poleđini,videćete da ovakvi proizvodi mogu imati više kalorija od potrebnih. Bolje se odlučite za malu čokoladu s vremena na vreme,vodeći računa o kalorijama.

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...